Vendégváró finomságok az ünnepi asztalra
Az ünnepi időszakhoz elengedhetetlenül hozzátartoznak a finom falatok, hiszen a karácsony a szeretet és a meghitt családi együttlétek mellett a napokig tartó lakmározásról is szól. Ha még nem találtad ki, mi legyen mi lesz nálatok a menü, válogass receptjeink közül! A hozzávalókat szerezd be az Auchanban!
Ropogós malacsült
Íme egy igazán különleges fogás a nagyobb vendégsereg számára.
Hozzávalók 8 főre:
1 db egész malac (kb. 8 kg)
2 tk durvára őrölt fekete bors
2 tk őrölt fűszerkömény
2 tk fokhagymapor
só, bors
A kenegetéshez
500 ml sör
2 ek só
250 g füstölt szalonna egy darabban
A körethez
8 db nagy burgonya (kb. 2 kg)
sok só a beleforgatáshoz
A fűszeres tejfölhöz
400 g tejföl
4 - 6 gerezd fokhagyma
2 csokor snidling
2 csokor petrezselyem
1 ½ mk só
1 mk durvára őrölt fekete bors
6 ek olívaolaj
Elkészítés:
A malac egészben nem fér be egy átlagos háztartási sütőbe, de ha kettévágjuk, két sütőtepsin akár egy időben, vagy egymást követően is el tudjuk készíteni. A ropogós malacsült elkészítéséhez először a malacot belül megszórjuk a fűszerekkel és kívül-belül megsózzuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük. A só szárító hatása is hozzátesz ahhoz, hogy finom ropogósra süljön a bőre. A szalonnát a bőre felé bevagdaljuk úgy 6-7 mm távolságban, majd a vágásokra merőlegesen is. A tepsi aljába annyi vizet öntünk, hogy mindenhol legyen, és majd igény szerint pótoljuk is sütés közben. 150 fokos sütőben kezdjük sütni 2,5 órát. 20 percenként bekenegetjük a sóval elkevert sörrel a teljes felületét úgy, hogy a vágott szalonnát belemártogatjuk a sós sörbe, majd ezt a szalonnát használjuk ecset gyanánt. A sütési idő elteltével a hőmérsékletet 180 fokra emeljük, és így sütjük tovább, amíg a kívánt szép, piros színt eléri. Közben a burgonyákat alaposan megmossuk, majd még vizesen sóba hempergetjük, és betesszük a malac mellé a sütőbe 1,5-2 órára. Ha a malac hamarabb megsül, azt kivesszük, a krumplit pedig hagyjuk puhára sülni. A fűszeres tejfölhöz a zúzott fokhagymát, a vágott snidlinget és az aprított petrezselymet hozzáadjuk a tejfölhöz, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olajjal, és alaposan összekeverjük. A malacsült szervírozásához éles kés és szárnyasolló javasolt! Elkészítési idő: min. 4 óra (forrás: streekitchen.hu)
Narancsos kacsa gyömbéres sütőtökkrémmel
Ez a fogás megtestesíti azt, amiért szeretjük a téli időszakot: telt ízek, kellemes aromák, és szemet gyönyörködtető megjelenés.
Hozzávalók 2 főre:
2 db bőrös kacsamellfilé
só, bors
A mázhoz
2 db narancs leve
2 gerezd átnyomott fokhagyma
100 g méz
2 - 3 ág kakukkfű
25 g szójaszósz
1 db babérlevél
A krémhez
fagyasztott Bonduelle sütőtökös leveskeverék
200 ml tej
20 ml szezámolaj
1 db friss gyömbér (nagyobb)
só, bors
100 g vaj
A tálaláshoz
nagy szemű só
mikrozöldek
Elkészítés:
A narancsos kacsa mázához tegyük egy kisebb lábosba a narancs kifacsart levét, a megtisztított, átnyomott fokhagymát, a mézet, a szójaszószt, a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd kb. ⅓-ára beforraljuk, és leszűrjük. A kacsa bőrös oldalát beirdaljuk, és közepes lángon szép ropogósra sütjük. A másik oldalát sózzuk, borsozzuk, és magasabb lángon 30-45 másodpercig kérgesítjük, majd bőrös felével felfelé lekenjük a mázzal, és 175 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a maghőmérséklet el nem éri a 65-70 fokot (átsütöttségi igénytől függően). A sütés felénél még egyszer lekenjük, a végén pedig felső grillel adhatunk még egy kis ropogósságot a bőrnek. A fagyasztott mixet a kacsa kisült zsírján kiolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, a szezámolajat, belereszeljük a gyömbért, sózzuk, borsozzuk, végül hozzáadjuk a vajat, majd pürésítjük (ha lazább állag kell, adjunk még hozzá tejet). Tálaláskor szedünk egy adag zöldségpürét a tányérra, erre kerül a felszeletelt kacsa. Nagy szemű sóval, borssal és mikrozöldekkel díszítjük.
Mézeskalácsos pohárkrém
Amilyen egyszerűen elkészíthető, olyan finom ez az ünnepi pohárkrém.
Hozzávalók 2 személyre:
A pohárkrémhez:
150 g mézeskalács
150 ml jéghideg tejszín
150 g mascarpone
1 marék pisztácia
50 g porcukor
A díszítéshez:
egész mézeskalácsok
pirított pisztácia
Elkészítés:
A mézeskalács pohárkrém elkészítéséhez először a mézeskalácsot egy zacskóba rakjuk és klopfolóval durvára törjük. A tejszínt habbá verjük, közben hozzáadjuk a porcukrot, hozzákeverjük a mascarponét és a durvára vágott pisztáciát. 2 pohárba rétegezzük a krémet és az apróra tört mézeskalácsot, végül pisztáciával és egész mézeskalács figurákkal díszítjük (forrás: streetkitchen.hu).
Szerezd be nálunk az ünnepi fogások kellékeit!
Nemcsak a karácsonyi menüvel, hanem egy szép étkészlettel, poharakkal, terítővel, hangulatos dekorációval is különlegesebbé teheted az ünnepi asztalt. Egy-egy praktikus konyhai eszköz kiváló karácsonyi ajándék is lehet. Sokaknak szenvedélye a sütés-főzés és örömmel állnak neki egy-egy finomságnak, pláne, ha a konyhájukban mindenféle hasznos kiegészítő várja őket. Egy szépen díszített fogókesztyű, sütőforma, elegáns evőeszközkészlet, csúcsminőségű serpenyő vagy edénykészlet sok örömet okozhat. Nézz körül az Auchan Korzókon, üzleteinkben számos ajándékötletet találhatsz a gasztronómia szerelmeseinek!