Dobd fel finom sütikkel az őszi estéket!

Amikor odakint hűvös van és szitál az eső, szívesebben töltjük az időnket otthon egy izgalmas film vagy egy jó könyv társaságában. Még kellemesebb az este, ha egy tál finom süti is jár a kikapcsolódáshoz. Ha kifogytál a sütireceptekből, inspirálódj ötleteinkből! 

Fahéjas-szilvás pite 

Van tökéletesebb őszi süti ennél az omlós szilvás piténél? Készítsd el te is!   

Hozzávalók:

A tésztához: 
25 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 evőkanál hideg víz (ha szükséges)
A töltelékhez: 
50 dkg szilva
5 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál citromlé
2 evőkanál zsemlemorzsa

A tetejére:
1 db tojássárgája

Elkészítés:
A tésztához a lisztet, a hideg, kis darabokra vágott vajat, a kétféle cukrot és csipet sót tedd egy tálba, majd morzsolj össze mindent az ujjaid segítségével. Akkor jó, ha a keverék morzsalékos állagú. Add hozzá a tojást, és gyorsan gyúrd össze a tésztát. Amennyiben túl kemény, adj hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Formázz belőle egy gombócot, csomagold folpack fóliába, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre. Közben készítsd el a tölteléket. A szilvákat mosd meg, vágd félbe, és távolítsd el a magokat. Egy tálban keverd össze a gyümölcsöket a cukorral, a fahéjjal, a citromlével, és hagyd kicsit állni. Pihentetés után a tésztát vedd ketté kétharmad-egyharmad arányban. Előbb a nagyobbat nyújtsd ki lisztezett felületen. Kenj ki egy körülbelül 22-24 centi átmérőjű piteformát vajjal, vagy béleld ki sütőpapírral. Helyezd be a tésztát, nyomkodd bele úgy, hogy az oldalára is kerüljön, és vágd le a felesleget. Szórd meg zsemlemorzsával, és rendezd el benne a lecsöpögtetett szilvát. Ezt követően a maradék tésztát is nyújtsd ki, vágj belőle csíkokat, és fedd be vele a tölteléket. A maradék tésztából kis díszeket is formálhatsz a pitére. A tetejét kend meg felvert tojássárgával, és 180 fokon süsd meg körülbelül 35-40 perc alatt. (forrás: femina.hu)

Almás-narancsos süti 

Ezt a puha almás sütit a narancsíz teszi még különlegesebbé. 

Hozzávalók:
4 db alma (180 g/db)
4 db tojás
200 g kristálycukor
90 g natúr joghurt
100 g olvasztott vaj
40 ml frissen facsart narancslé
380 g finomliszt
1 tk őrölt gyömbér
1 tk szerecsendió
7 g sütőpor
2 ek porcukor

Elkészítés:
Az almás-narancsos süti elkészítésének első lépéseként az almákat vékony cikkekre vágjuk.  A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és robotgéppel kihabosítjuk. Beletesszük a joghurtot, az olvasztott vajat és a narancslevet, majd egy habverővel alaposan kikeverjük. Beleszitáljuk a lisztet, a fűszereket és a sütőport, és csomómentesre keverjük. Az almacikkek háromnegyedét belekeverjük a tésztába, majd egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, elegyengetjük, és a tetejére pakoljuk szép sorban a maradék almacikkeket. Lefedjük alufóliával, amit kiszurkálunk villával, hogy távozni tudjon belőle a gőz, és a 175 fokra előmelegített sütőbe dobjuk. 50 percig sütjük letakarva, majd levesszük róla az alufóliát, és további 30 percig sütjük. Kihűtjük az almás-narancsos sütit, és porcukorral megszórva tálaljuk. (forrás: streetkitchen.hu)

Fűszeres-diós csiga

Ennek a sütinek a különlegességét a dió, a narancs és a fűszerek ízkombinációja adja. 

A tésztához:
250 g liszt
30 g cukor + 1 tk. az élesztő felfuttatásához
1 zacskó vaníliás cukor
1 tojássárgája
20 g élesztő
1 csipet só
130 ml tej
40 g (lágy) vaj

A diótöltelékhez:
200 g darált dió
100 ml víz
100 g cukor
1,5 zacskó vaníliás cukor
20 g kandírozott narancshéj
½ tk. őrölt fahéj
¼ tk. őrölt szegfűszeg
¼ tk. őrölt gyömbér
¼ tk. őrölt szerecsendió

A kenéshez:
100 ml tej
1 ek. cukor
1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítés:
Először elkészítjük a tölteléket, amelyhez a vizet felforraljuk a cukorral és ráöntjük a dióra. A kandírozott narancshéjat kis darabokra vágjuk és hozzákeverjük a dióhoz a vaníliás cukorral és a fűszerekkel együtt. Míg hűl a töltelékünk, elkészítjük a tésztát. Ehhez meglangyosítjuk a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és egy teáskanálnyi cukorral felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóit a vaj kivételével egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és elkezdjük összegyúrni. Amikor a tésztánk nagyjából összeállt, 3-4 részletben hozzáadjuk a lágy vajat is, és néhány perc alatt szép, sima tésztát gyúrunk belőle. Mikor kidagasztottuk a tésztát, meleg helyen letakarva, 45 perc alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztából lisztezett felületen egy kb. 48×26 centis téglalapot nyújtunk, és egyenletesen elkenjük rajta a kihűlt tölteléket. Ezután feltekerjük, és egy éles késsel 16 db, kb. 3 centis csigát vágunk belőle. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy, hogy a végüket aláhajtjuk, és tenyerünkkel kissé lenyomkodjuk őket. Letakarva 25-30 percig kelesztjük őket. Miközben kelnek, a megkenésükhöz a tejet a cukrokkal langyosítsuk fel, a sütőt pedig melegítsük elő 180 fokra. A megkelt csigákat megkenjük a cukros tejjel, és az előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A fűszeres-diós csigákat langyosra hűtjük, és porcukorral megszórva tálaljuk. (forrás: funzine.hu)